Opportunity Outlook: ‘Opportunities emerging?’

Zijn er nog kansen?

 

In de vierde week van de intelligente lock down, kijken we terug. We kijken we terug op een verander proces als nooit eerder meegemaakt. Een bewonderwaardig aanpassingsvermogen hoe we omgaan met de effecten van het virus. Hoe het ons dagelijks leven beïnvloed, dagelijks met spanning het nieuws op de voet volgen, hopende op een plotselinge verandering. Alsof ‘poef’ het allemaal weer terug is bij het oude. De realiteit is dat we ons moeten voorbereiden op een veel ergere uitdaging in een voor altijd veranderde wereld.

 

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor een serieuze overweging van mogelijke scenario's. Werken de remedies van de afgelopen weken? Wat wint op korte en middellange termijn: de ziekte, de economische gevolgen of de reddingsacties van overheid? Goed nieuws in dat opzicht; want ook nu weer zal het kabinet nog eens EUR. 12 miljard extra garantie ter beschikking stellen.

Om op een verantwoorde manier met dit sentiment over deze dingen na te denken, draaien kredietbeoordelaars als Moody’s overuren. Zelfs de Nederlandse banken staan op het randje om als ‘junk’ te worden gekwalificeerd. Best bijzonder, want onze banken staan bekend als een van de meest solide, robuuste en conservatiefste ter wereld. Ook bijzonder omdat onderzoek heeft aangetoond dat juist kredietbeoordelaars procyclisch handelen; in economische opleving zijn kredietbeoordelaars vaak té positief en in een neergang té pessimistisch. Ook hier blijken dus maar weer mensen te werken met emoties.

 

Dat we allemaal ook maar mensen zijn met gevoel, zien we aan de volledige ongecontroleerde volatiliteit op de beurs. Inmiddels is iedere thuiszittende ondernemer een volwaardige day trader geworden. Ook hier ziet een ondernemer een kans. Je wilt onderdeel zijn van iets positiefs. Iets wat succes heeft, heeft een magische aantrekkingskracht. Dat de bodem wellicht nog niet bereikt is, is emotioneel minder sterk dan de aantrekkingskracht van de potentiele upside. Nog nooit zijn gevoelens van FOMO (Fear-Of-Missing-Out) en paniek in zo’n korte tijd zo aanwezig geweest.

 

De realiteit is dat het leven van een ondernemer vol met tegenslagen zit, met af en toe een succesje. Vraag een ondernemer hoe het met hem of haar gaat, dan is het waarschijnlijk dat ze het niet zullen hebben over de kinderen of het lekkere fietsweekend wat ze hebben gehad, maar hoe het met zijn of haar bedrijf gaat.

 

Of het ons nu allemaal duidelijk is, in welke mate we als ondernemers en aandeelhouders voor de ongewilde, ongelooflijk uitdaging

staan, is denk ik verre van duidelijk. We zien alle stakeholders gelaten de tegenslagen accepteren. Ja, er is af en toe een stem die zich hardop afvraagt of de voor ons door de overheid oplegde regelgeving wel de juiste route is.

 

Zo heeft volgens ‘massapsycholoog’ Jaap van Ginneken, het RIVM een te grote definitiemonopolie, waardoor we onszelf wellicht collectief vergissen. Maar de meeste critici worden genadeloos de mond gesnoerd. Een publieke opinie gevormd door de angst die diep in ons zit; omdat we niet kunnen overzien wat er nog komen gaat en of de wereld ooit weer hetzelfde zal worden.

 

Ondernemers zien altijd kansen. Dat is overigens heel normaal als je als ondernemer geprogrammeerd bent. Respect voor alle mondkapjes handelaren en frisdrank bottelaar turned ontsmettingsmiddel fabrikant. Het benaderen van deze crisis met oplossingen, is een uitstekende manier om je mensen aan het werk te houden en cashflow te genereren. Maar het bereik van negatieve uitkomsten is veel breder, dan eerdere recessies. Sociaal isolement, ziekte en dood, economische krimp, enorme afhankelijkheid van overheidsoptreden en onzekerheid over de langetermijneffecten, en de belangrijkste vragen zijn hoe ver ze zullen gaan.

 

Bij Globitas zijn we gewend om acyclisch te denken. Om strategisch te kijken naar de core values en de ‘fundamentals’ van een onderneming. Om te denken in kansen, maar ook de negatiefste scenario’s af te spelen en de ‘downside’ te beschermen. Het is belangrijk op te merken in hoeverre mensen (en dus markten en bedrijven) denken dat lange termijn verschijnselen op korte termijn kunnen veranderen.

 

De aankomende tijd zullen we proberen enige outlook te delen over hoe wij denken waar er kansen zijn. Hoe we de vooruitzichten en waarde beschouwen, in de context van ongekende onzekerheid en het totale gebrek aan houvast met analogieën uit het verleden.

 

Stay posted, stay healthy.